För Ajax finns det inget nytt i denna modell av klubbutveckling

Talent de Jong är utan tvivel. Hemma var han upprepade gånger jämförd med Johan Cruyff själv. Men i “Ajax” vid denna tidpunkt inte kände den minsta ånger om hand om sin unga talanger på uppgång. Så det borde vara.

Det är uppenbart att följande bör vara de Ligt, som är i “Ajax” från 8 år gammal och har vuxit till nivån på spelaren, se där nästan varje spel lockar scouter de bästa klubbarna i världen.

Den nuvarande huvudtränaren av “Ajax” Erik tio Hag erkänner att det kommer att bli tråkigt att lämna de unga ledarna för sitt lag, men att ta hand om varje spelare är en stort erkännande för alla dem som hjälpt pojkarna att utveckla sin talang och nå en ny nivå.

“Vi kommer att vara stolta över dem. Scouts som hittade dem och förde dem till vår skola kan vara nöjda med sitt arbete. Jag vet att Mark Overmars kommer också att vara nöjd. Om mina killar är i de bästa klubbarna i världen, kommer vi att vara väldigt glada för dem, säger tio hag.

För Ajax finns det inget nytt i denna modell av klubbutveckling. Detta är den vanliga vägen valt Ajax några decennier sedan – är tillräckligt för att påminna om att samma Cruyff 1973 lämnade “Ajax” var i “Barcelona”. Bakom honom i sinom tid i europeiska bidrag nådde en hel rad av talang: Johan Neeskens, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Christian Eriksen, Zlatan Ibrahimovic, Jan Vertonghen, Luis Suarez och andra.

Nu är bilderna på alla dessa legendariska spelare dekorerad med kontor och andra rum baserade på Ajax. På källan till den här sökvägen var den legendariska mentorn Rinus Michels, och i början av 90-talet återvände han Amsterdam till toppen av europeisk fotboll, Louis van Gaal, vars lag bestod av nästan helt av studenter från klubbakademin.